Naujienos pagal datą: Gruodžio 2018
Penktadienis, 07 Gruodžio 2018 09:32

MERGVAKARIO APEIGOS IR TRADICIJOS

Besibaigiantys kalendoriniai metai - palankus metas atsigręžti į senolių tradicijas, patirtis, išmintį, simboliką. Klaipėdos etnokultūros centras vykdo projektą „Tradicijos šeimai". Mūsų mokyklos 47SVT17, 48ŽP17MOD, 66SEK18MOD, 68VRG18 grupių mokinės, vadovaujamos lietuvių kalbos mokytojų Jolantos ir Vitalijos bei lydimos matematikos mokytojos Linos, bendradarbiavo įgyvendinant edukacinę programą „Tradicinis mergvakaris". XXI a. merginos turėjo  išskirtinę galimybę pasijusti ypatingos: apsivilkti tautinį kostiumą, nupinti mergvakario vainiką, lieti žvakes, suverti tradicinį sodą, austi... 

Šio ypatingo vakaro prisiminimai neabejotinai suguls į mergvakaryje dalyvavusių merginų prisiminimų skrynią. Dėkojame už sakralią nuotaiką folkloro ansambliui „Alka" ir jo vadovei Elenai, centro veiklos koordinatorei Irenai. 

Lietuvių kalbos mokytoja Jolanta Mankienė

Paskelbta Mokiniams
Ketvirtadienis, 06 Gruodžio 2018 13:38

TARPTAUTINIS KVALIFIKACIJOS TOBULINIMO SEMINARAS

Mūsų mokyklos vokiečių kalbos mokytoja Milda Leonienė dalyvavo tarptautiniame kvalifikacijos tobulinimo seminare, kuris vyko Vokietijos mieste Liubeke. Seminarą organizavo Lubecke Deuscheauslandsgessellschaft ( Liubeko vokiečių užsienio bendruomenė). Ši organizacija dirba su vokiečių kalbos mokytojais iš šiaurės ir rytų Europos. Seminaro tema – Kalėdų papročiai ir tradicijos. Seminare dalyvavo vokiečių kalbos mokytojai iš Belgijos, Danijos, Suomijos, Latvijos, Lietuvos ir Lenkijos. Laisvu nuo seminaro metu buvo suorganizuota ekskursija po Kalėdinį Liubeką taip pat ekskursija į Hamburgą, kur teko pakilti ant Elbės filharmonijos stogo ir grožėtis miesto vaizdais. Lankytasi Tomo Mano muziejuje

Užsiėmimų metu buvo paliesta ne tik Kalėdinė tema, bet buvo kalbama apie krašto pažinimą, politiką, literatūrą. Teko aplankyti Liubeko Enestinenschule (gimnaziją) ir stebėti pamokas įvairaus amžiaus grupėse. Didžiulį įspūdį padarė Kalėdinių turgelių grožis ir gausa, daug šviesų, kvapų, šilumos. Puikus metas.

Ačiū seminarą organizatoriams už suteiktą galimybę pasisemti žinių ir pasigrožėti Kalėdiniais Vokietijos miestais.

Vokiečių kalbos mokytoja Milda Leonienė

Paskelbta Mokiniams
Trečiadienis, 05 Gruodžio 2018 12:35

LIETUVOS KARIUOMENĖS DIENA

Kiekvienais metais lapkričio 23 dieną minima Lietuvos kariuomenės diena. Šią dieną 1918 metais Ministras Pirmininkas A. Voldemaras pasirašė įsakymą Nr. 1, kuriuo buvo įkurta Apsaugos Taryba ir įsakyta pradėti formuoti pirmąjį Lietuvos kariuomenės pulką. Nuo šios dienos pradėta oficialiai kurti Lietuvos laisvę iškovojusi kariuomenė. 1918–1920 m. dar besikuriančiai Lietuvos kariuomenei teko kautis su trimis priešiškomis kariuomenėmis dėl Lietuvos laisvės ir teritorijos vientisumo išsaugojimo. Lietuvai teko atremti bolševikinės Rusijos puolimą, vėliau bermontininkų priešiškus karinius veiksmus ir lenkų kėslus prisijungti Lietuvos teritoriją prie atkuriamos Lenkijos valstybės.  

Šiai sukakčiai paminėti mūsų mokykloje vyko viktorina. Dalyvavo net trylikos grupių komandos. Viktorina vyko trimis turais: šlovinga kariuomenės praeitis, asmenybės ir šiuolaikinės kariuomenės įdomybės. Viktoriną pravedė A. Jokubauskaitė, dalyvius pasitiko ir drausmę prižiūrėjo gausi 62AM18MOD grupės vaikinų komanda, prie kompiuterio dirbo V. Buivydas ir A. Kuskys, viktorinos akimirkas fiksavo Paulina Matulionytė. Atsakymus į viktorinos klausimus vertino griežta vertinimo komisija: profesijos mokytojai N. Malakauskas, R. Danielius ir Gimnazijos skyrius vedėja R. Bulnytė. Salę puošė stendas su šiuolaikinės kariuomenės vaizdais. Dalyvius pasveikino ir sėkmės viktorinoje palinkėjo mokyklos direktorius V. Radavičius. Po atkaklios kovos paaiškėjo viktorinos nugalėtojai: I-oji vieta atiteko 62AM18MOD grupės komandai, surinkusiai18 taškų, II-oji – 66SEK18MOD grupei, surinkusiai 17 taškų, III-oji vieta - 49HK17 grupei, surinkusiai17 taškų. Nugalėtojai gavo padėkos raštus ir dovanėles su Lietuvos kariuomenės atributika.

Dėkoju grupių vadovams, paraginusiems savo auklėtinius gausiai dalyvauti viktorinoje, Jaunojo istoriko būrelio komandai, mokytojams projekto-viktorinos rengėjams .

Violeta Mačienė, istorijos mokytoja metodininkė, projekto-viktorinos koordinatorė

Paskelbta Mokiniams
Antradienis, 04 Gruodžio 2018 13:37

2018 M. GRUODŽIO 1 D. – PASAULINĖ AIDS DIENA

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) kvietė paminėti šią dieną prisijungiant prie protmūšio: „AIDS: geriau žinoti 18“. Šiuo renginiu siekiama, kad mokiniai pasitikrintų savo žinias apie ŽIV/AIDS, įgytų naujų žinių apie AIDS problemas, ŽIV testavimą, infekcijas bei sprendimus užkertant kelią šios baisios ligos plitimui. Mūsų mokykloje šis renginys tapo tradicija, vyksta jau 5-tą kartą. Šiais metais iššūkį priėmė I-o kurso 61AKR18, 63AM18, 64AEĮR18, 65AEĮR18, 66SEK18, 67ŽP18 bei 68VRG18 specialybių mokinių komandos. Su kūrybiniu entuziazmu savo žinias pasitikrinti pasiryžo ir mokytojų komanda: Laimutė Gegieckienė, Neringa Kasradzė, Nida Akulevičienė, Nairas Malakauskas ir bibliotekos vedėja Zita Vaitiekūnienė, ir sukaupę drąsa, pasitikėjimą, patirtį bei žinias, pademonstravo puikų rezultatą. Komandos varžėsi atsakinėdamos į itin sudėtingus ir suktus klausimus. Geriausią rezultatą mokinių tarpe parodė 68VRG18 grupės komanda (vadovė mokytoja Jolanta Mankienė) , II vieta atiteko 67ŽP18 komandai (grupės vadovė mokytoja Laimutė Gegieckienė), III- vieta - 64AEĮR18 grupei (grupės vadovė mokytoja Daina Jonkienė). Sveikiname nugalėtojus ir dėkojame visiems dalyviams ir ypatingai, padėjusiems organizuoti renginį: 50HK17 grupės mokinėms Deimantei Gelumbickaitei ir Živilei Jurjonaitei bei 47SVT Vytautei Deksnytei. Už muzikinius intarpus dėkojame mokytojai Laimutei Gegieckienei ir Lukui (67ŽP18), operatoriui Ditrichui(51KK17).

Socialinė pedagogė Romalda Budrienė

 

Paskelbta Mokiniams
Antradienis, 04 Gruodžio 2018 12:05

„DEPILAX“ SEMINARAS

2018 m. lapkričio 29 d. Higieninės kosmetikos kosmetiko mokymo programos 49HK17 grupės mokinės ir mokytojos dalyvavo plaukų šalinimo su cukraus pasta „DEPILAX“ praktiniame seminare. Depiliacija su „DEPILAX“ - revoliucinis nepageidaujamų plaukelių šalinimo metodas su 100% vandenyje tirpia ir ekologiška cukraus pasta depiliacijai.

Mokinės seminaro metu tobulino savo kompetencijas šiose srityse: depiliacijos cukraus pasta privalumai lyginant su kitais depiliacijos būdais, pasirengimas depiliacijai, taisyklinga cukraus pastos tepimo ir šalinimo technika, plaukelių nuo kojų, rankų, pažastų srityje, bikini zonoje, šalinimo procedūra ir ūselių šalinimas, odos priežiūra po depiliacijos procedūros.

Mokymus vedė gerb. Gražina Olševska - depiliacijos cukraus pasta GURU Lietuvoje.

Mokymams pasibaigus, mokinėms buvo įteikti meistriškumo sertifikatai.

Paskelbta Mokiniams
Antradienis, 04 Gruodžio 2018 11:50

PAPUOŠKIME 100 EGLUČIŲ MIESTO ŠIRDYJE

2018 m. lapkričio 30 d. mūsų mokyklos mokytojų ir mokinių entuziastų komanda dalyvavo Klaipėdos miesto savivaldybės organizuotoje akcijoje „Papuoškime 100 eglučių miesto širdyje“. 100-tą eglučių puošė 100-tas Klaipėdos miesto kolektyvų. Renginio metu vyravo pakili šventinė nuotaika: vaišinomės karšta arbata ir kolegų iš Klaipėdos turizmo mokyklos keptais Kalėdiniais meduoliais, klausėmės muzikos kolektyvų atliekamų Kalėdinių dainų. Mūsų mokyklos eglutę puošėme originaliais, mokyklos bendruomenės narių rankomis sukurtais žaisliukais (kompaktiniais diskais su ryškiaspalviais veidų siluetais), obuoliukais, užaugusiais ant prieš 10 metų mokinių pasodintos obelėlės, spalvotais kankorėžiais.

Gera žinia: praėjus šventiniam laikotarpiui, savo puoštą eglutę, gausime dovanų. Turime užduotį -visi kartu nuspręsti, kur mokyklos teritorijoje pasisodinsim 100-mečiui skirtą eglutę. Idėjas išsakykite komentaruose. Dėkojame visiems prisijungusiems darbu ir idėjomis.

Socialinė pedagogė Romalda Budrienė

Paskelbta Mokiniams
Pirmadienis, 03 Gruodžio 2018 09:47

ADAPTACIJA

Mūsų mokyklos pirmo kurso mokiniai dalyvauja socialinės adaptacijos apklausoje.
Kas tai ir kaip atpažinti, ar Jūs pripratote prie naujų gyvenimo sąlygų?
Socialinė adaptacija – tai procesas, kurio metu žmogus bando prisitaikyti prie naujos socialinės (visuomenės) aplinkos ( naujos mokyklos, naujos darbo vietos, naujų taisyklių, naujų žmonių).
Psichologų atlikti tyrimai rodo, kad adaptacijos metu dauguma žmonių patiria su adaptacija susijusių sunkumų. Žmogus gali pajusti padidėjusį nerimą, pyktį, liūdesį, baimę, nusivylimą.
Jausmai dažniausiai nėra nei geri, nei blogi. Visi jie yra mūsų gyvenimo dalis. Visi jausmai yra būtini ir naudingi, nes praneša mums apie mūsų savijautą vienoje ar kitoje situacijoje. Jausmus dažnai galime atpažinti iš karto ir įvardinti. Pvz. „Jaučiu pyktį“ arba „Esu liūdnas“.O kartais jaučiame skausmą kūne ir nesuprantame, kad tai irgi jausmas tik neatpažintas. Pvz.: skauda širdies plote, skauda nugarą, galvą ir t.t.Kiekvienas žmogus visuomenėje siekia jaustis patogiai. Tam svarbu atpažinti ne tik savo jausmą, bet ir šio jausmo priežastį. Pvz.: „Man skauda galva, nes aš jaučiuosi piktas ir liūdnas, kad su manimi niekas nenori bendrauti arba bendrauti taip, kaip aš norėčiau.“ Nesuprasdamas savo jausmo priežasties žmogus gali neteisingai pasielgi. Pvz. pykstasi su kitais, vengia bendravimo, suserga, pasitraukia iš šios bendruomenės, meta mokslus, darbą.Svarbu tinkamai įvertinti situaciją, suprasti kas vyksta aplinkui ir su Jumis, pasitarti su Jums svarbiais asmenimis psichologu, psichoterapeutu.
Adaptacijos procesas trunka iki 2 mėnesių (kartais pusės metų).Vieniems žmonėms jis praeina lengviau ir greičiau, kitiems sunkiau ir ilgiau. Esame visi skirtingi, turime individualius asmenybės bruožus ir skirtingus bendravimo įgūdžius. Bet, žinodami, jog toks procesas kaip adaptacija, yra normalus ir neišvengiamas psichologinis procesas ir diskomfortas laikinas, jausimės ramiau. Svarbu prieš priimant svarbius sprendimus atpažinti savo jausmus, išsiaiškinti šių jausmų atsiradimo priežastis ir panaudoti tinkamus (Jums padedančius) jausmų ventiliavimo būdus. Šiuos būdus galime surasti įjungiant mąstymą, bandant įvairias psichoterapines ir relaksacines technikas.

Mokyklos psichologė Inesa Balcevičė, Smilties Pylimo 14; 1.15 kab.

Paskelbta Mokiniams