Print this page

VIZITAS S. JOKUŽIO SPAUSTUVĖJE

2017 m. lapkričio 20 d. Fotografo mokymo programos mokiniai lankėsi Sauliaus Jokužio leidykloje-spaustuvėje. Tai pirmoji privati spaustuvė Lietuvoje, įsteigta Klaipėdoje 1990 m. spalio 11 d., po Lietuvos nepriklausomybės atgavimo. Šiandien ji viena didžiausių Vakarų Lietuvoje ir savo veiklą vykdo daugiau nei 25-ius metus.

Vizito spaustuvėje tikslas -  susipažinti su ofsetine bei skaitmenine spauda. Pamokų metu jau buvau supažindinęs mokinius su ofsetinės ir skaitmeninės spaudos niuansais, tačiau S. Jokužio leidykloje-spaustuvėje tai pamatėme gyvai ir iš labai arti. Šioje spaustuvėje visi turėjome galimybę tobulėti bei išmokti gausybę su poligrafija susijusių dalykų. Čia taip pat prasidėjo ir mano kaip profesionalaus fotografo karjera. Spaustuvėje mus pasitiko personalo vadovė Renata, kuri ir pristatė spaustuvę.

Kadangi anksčiau pačiam tekdavo vesti ekskursijas šioje spaustuvėje, personalo vadovė leido ir šį kartą detaliau bei išsamiau papasakoti mokiniams apie spaustuvėje atliekamus darbus. Mokiniai buvo supažindinti su skaitmenine spausdinimo technologija, pamatė kaip atrodo skaitmeninės spaudos mašinos, detaliai papasakojau kaip viskas vyksta nuo paruošimo spaudai iki supakavimo, pristačiau ir ofsetinės spaudos technologijas. Mokiniai pamatė ir pačiupinėjo spaudos formas, susipažino su UV lakavimo, koširavimo bei bigavimo technologijomis. Pamatė kaip atliekamas štancavimas ir daugybė kitų rankomis atliekamų darbų.

Spaustuvėje sutikome patį Saulių Jokužį, kuris, pabendravęs su mokiniais, padarė staigmeną ir asmeniškai aprodė naujausią skaitmeninės spaudos cechą bei supažindino su naujausiomis technologijomis.

Dėkojame gerbiamam Sauliui už galimybę susipažinti su spaustuvės veikla ir ypač už asmeninę staigmeną - ekskursiją po naujausią skaitmeninės spaudos skyrių. Džiaugiamės, kad šis vizitas mūsų Fotografo mokymo programos mokiniams suteikė galimybę išsamiau susipažinti su sudėtingu spaudos procesu bei visa spaustuvės veikla.

Profesijos mokytojas Donatas Vaičiulis