Print this page

GIMTOSIOS KALBOS SAVAITĖ

Gimtosios kalbos savaitė - tai tarsi raginimas rūpintis, globoti, gerbti kalbas, nes kiekviena jų yra visos žmonijos dvasinis turtas.

Mokykloje visą savaitę vyko renginiai, ekskursijos, konkursai. Lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos organizavo ,,Gražiausio bei šmaikščiausio lietuviško žodžio“ konkursą. Populiariausi gražiausi žodžiai pradžiugino ne vieną: meilė, Lietuva, šeima, ačiū, draugystė. Nustebino ir retesni, bet širdžiai mieli žodžiai: pipiriukas, poezija, darbelis, vienybė, filosofija. Mokiniams sudėtinga buvo apsispręsti renkant šmaikščiausią žodį, tardami juos šypsojosi: putpelė, karpis, apželtukas, kepaliukas, varnalėša, pieniukas.

Kovo 7 dieną 47, 49, 20, 51 grupių mokiniai, lydimi lietuvių kalbos mokytojų, lankėsi Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės bibliotekoje. Regiono bibliotekų ir kultūros vadybos skyriaus vedėja Daiva Nakrošienė svetingai sutiko ir pakvietė pasidairyti po Klaipėdos miesto kultūros oazę. Ekskursijos metu sužinojome, kad biblioteka įsikūrusi XIX a. pastate, kurį pastatė medienos pirklys Hermanas Gerlachas. Tai vienas iš gražiausių neorenesanso stiliaus pastatų Klaipėdoje. Žavėjomės ne tik pastato jaukiomis erdvėmis, bet ir ypatinga aura, visus stebino eksponuojami meno kūriniai, paroda ,,Senieji lietuviški raštai“. Paraginome vienas kitą tapti aktyviais bibliotekos lankytojais ir skaitytojais, nes per žodį pažinsi save ir kitus.

Mokykloje kovo 7 d. vyko tradicinis dailiojo rašymo konkursas ,,Mano Tėvynė – Lietuva“, kuriame dalyvavo ir mokiniai, ir mokytojai. Komisijai teko sudėtingas uždavinys, nes dalyviai puikiai pademonstravo išskirtinį rašto grožį, taisyklingo rašymo žinias. Konkursą laimėtojai: I vieta – 30 grupės mokinė Ieva Slapšytė, II vieta - 30 grupės mokinė Kamilė Vaivadaitė, III vieta – 50 grupės mokinė Milana Mosteikaitė. Gražiausio ir taisyklingiausio rašto savininkė tapo matematikos mokytoja Lina Valantinienė. Gimnazijos skyriaus vedėja Roberta Bulnytė pasidžiaugė dalyvių gausumu, ryžtu išbandyti save ir pasveikino nugalėtojus, apdovanojo padėkos raštais ir dovanomis.

Visą savaitę mokykloje skambėjo eilės ,,Meilė Lietuvai Maironio eilėse“. Džiugino mokinių drąsa, išradingumas ir mokėjimas prisijaukinti poetinį žodį.

Šis renginys paskatino mokinius pažinti ir puoselėti gimtąją kalbą, suprasti, kad gimtoji kalba yra mūsų kultūros dalis, literatūros kūrimo priemonė, tautos savimonė, tautos vertybių, papročių išraiška ir pagrindinis būdas pažinti vieniems kitus.

Organizatorės lietuvių kalbos mokytojos

Nuotraukų autorės: lietuvių kalbos mokytojos, mokiniai ir istorijos mokytoja Violeta Mačienė