Print this page

EDUKACINĖ PROGRAMA – PUIKIAI IR KŪRYBIŠKAI PRALEISTAS LAIKAS

Klaipėdos paslaugų ir verslo mokyklos fotografijos studijas pasirinkę I ir II kurso mokiniai lankėsi vieninteliame specializuotame fotografijos ir technikos muziejuje Šiauliuose. Jie dalyvavo edukacinėje veikloje „Šviesos laboratorija“ ir įsitikino, kad fotografuoti be foto kameros įmanoma. Pažintinė edukacija susidejo iš dviejų dalių– teorinės ir praktinės. Pradžioje mokiniai išklausė pasakojimą, kurio metu sužinojo daug įdomių faktų apie Šiaulių miestą ir apie fotografijos atsiradimo ir vystimosi tendencijas. Praktinėje dalyje, fotografijos muziejaus studijoje ir fotolaboratorijoje išbandė autentišką fotografijos technologiją. Naudodamiesi pagamintais „pinhole“  (lot. – camera obscura, liet. – tamsus kambarys) fotoaparatais, šviesai jautriame popieriuje dalyviai susikūrė vieninteles ir nepakartojamas fotografijas, patys jas išryškino fotolaboratorijoje. Kūrybinis darbas leido prisiliesti prie ištiso senosios fotografijos proceso – nuo fotografavimo, negatyvo ryškinimo, fiksavimo iki pozityvo t.y. nuotraukos užfiksavimo.
          Apžiūrėję parodą ir pasidžiaugę Gintauto Trimako ir Vytauto Razmos bendro projekto– fotodialogas „Dubliai“ darbais, pasikėlėme į Fotografijos muziejaus terasą. Pro monoklius jaunieji fotografai žvelgė į senųjų Šiaulių panoramas, kurias palygino su iš aukštai atsiveriančiais įspūdingais šiuolaikinio miesto vaizdais. Nepamirštamus įspūdžius patyrė įžengę į fotoaparato vidų, kur gyvai įsitikino ir pamatė kaip veikia „pinhole“ technika. Patalpa virsta gyva Šiaulių panoramos camera obscura.
          Išvykos metu skyrėme nemažai laiko pasivaikščiojimams prie Talkšos ežero, stabtelėjome Saulės Laikrodžio aikštėje, aplankėme Chaimo Frenkelio vilą ir kitas įžymias miesto vietas.
          Kelionė baigėsi. Jos metu vykdyta bendra veikla paliko ne tik nepamirštamus įspūdžius, bet ir davė daug praktinės naudos, suartino projekte dalyvavusius mokinius, sutvirtino bendruomeniškumo jausmą. Ačiū dalyvavusiems, jūs buvote nuostabūs! 

Nuotraukų autorius Gvidas Taurinskas (90F19MOD)

Profesijos mokytoja metodininkė Danutė Meškinytė