Print this page

SAUSIO 27-OJI, TARPTAUTINĖ HOLOKAUSTO AUKŲ ATMINIMO DIENA

1945 m. sausio 27 buvo išvaduota didžiausia nacių koncentracijos stovykla Aušvicas (Osvencimas). Dabar šią dieną visame pasaulyje prisimename visas holokausto (masinio žydų naikinimo) nekaltas aukas - vyrus, moteris, senelius, vaikus. Ypač vaikus, nes pasaulis neteko būsimųjų mokslininkų, poetų, stalių, batsiuvių, gydytojų, mokytojų, ...

Sausio 25-26-27 dienomis istorijos pamokose diskutavome apie šį baisų, niekaip nepaaiškinamą nusikaltimą, jo ištakas, vykdytojus ir nekaltas aukas. Žiūrėjome, aptarėme ir trumputį, bet labai įtaigų filmą „Porcelianinis vienaragis". Štai kai kurios mokinių mintys : „tai žiauru, nepateisinama" (Gediminas V.), „labai liūdna žiūrint kaip buvo elgiamasi" (Linas M.), „visi mes esame žmonės, kodėl taip turėjo su jais (žydais) elgtis?" (Danielius N.), „negalima diskriminuoti žmonių dėl jų tautybės, odos spalvos" (Roberta P.), „labiausiai įstrigo epizodas, kai vokietis  trenkė mažam berniukui" (Egidijus L.), „labai jautrus ir labai nuoširdus pasakojimas apie mergaitę žydę ir berniuką vokietį " (Veronika Š.), „berniukas vokietis neišdavė mergaitės žydės, nes, turbūt, suprato, kad išdavystė prilygtų nužudymui" (Raigardas S.).

Taip pat dalyvavome pilietinėje akcijoje „We Remember" - „Mes prisimename“. 

Viliuosi, kad jaunoji karta, iškilus dilemai kurią pusę pasirinkti, išdrįs pasakyti: „Mes prisimename, mes neleisime, kad tai pasikartotų".

Dėkoju visiems, kurie prisijungėte prie respublikinio projekto „Apie tai, kas buvo prarasta" ir tarptautinės pilietinės akcijos „We Remember".

Istorijos mokytoja metodininkė Violeta Mačienė